Apple-fan

Ett Apple-fan som jag är måste jag ju beskriva för er som inte vet, vad det är för något.

Apple är ett företag som grundades i Usa och säljer datorer och hemelektronik. Det grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Apple har över 100 000 anställda och omsatte närmare 234 miljarder dollar år 2015. Aktievärdet året därpå låg på ca 590 miljader dollar.

Apple var en av de första tillverkarna  av persondatorer och handhållen elektronik och var bland annat först med att serietillverka datorer med ett grafiskt användargränssnitt med mus. Under 80- och 90-talet blev konkurrensen allt hårdade och Apples marknadsandelar minskade.

Apples produkter är kända för sin användarvänlighet och eleganta design. Jonathan Ive som är chefsdesigner på Apple har vunnit flertalet priser för innovation av sina produkter. Något som är utmärkande är att varje produkt börjar på i och andra bokstav en är en versal. Det har senare framkommit att i:et ska framhäva en personlig touch till användaren.

Några av dess mest framgångsrika produkter är Macintosh som persondator men framförallt Imac och operativsystemet Mac OS X. Mp3-spelaren Ipod och iTunes är också några av deras stora framgångar. Dock står deras mobiltelefon Iphone för över 65% av intäkterna.